Hormone Replacement Therapy

Hormonen zijn lichaamstoffen die worden afgegeven door de hormoonklieren en zijn nauw betrokken bij de regulatie en coördinatie van de stofwisselingsprocessen en geslachtelijke functies. Met het verouderen vermindert de productie van onze hormonen. Om het verouderingsproces te vertragen en bijbehorende klachten tegen te gaan, is het belangrijk om het hormonale evenwicht te herstellen.

Indien het lichaam te weinig van een bepaald hormoon produceert, kan dat zo mogelijk worden verholpen door dat hormoon te vervangen of aan te vullen: ook wel hormone replacement therapy (HRT) genoemd. 

Een consult vindt plaats in onze kliniek in Rotterdam, maar kan ook online. 

Bio-identieke hormonen

Tot voor kort werden in Nederland voornamelijk synthetische hormonen voorgeschreven aan vrouwen in de overgang. Deze hormonen zijn niet gelijk aan de hormonen die door het lichaam zelf worden aangemaakt. Bio-identieke hormonen zijn daarentegen gemaakt van plantaardig materiaal en helemaal gelijk aan de hormonen die het lichaam zelf produceert.

Ontmoeting met de consulente.
Bespreking van uw klachten en medische voorgeschiedenis.
Inplannen van bloedonderzoek om relevante waarden te meten.

Ontmoeting met de consulente / hormoontherapeute. Bespreking van uw klachten en medische voorgeschiedenis.
Inplannen van bloedonderzoek om relevante waarden te meten.

Bloedonderzoek wordt uitgevoerd bij een extern laboratorium. 
Screening om te bepalen of u geschikt bent voor hormonale therapie.
Arts analyseert de resultaten en bepaalt het medicatiebeleid.
Duur van deze fase: 2-4 weken totdat de uitslagen binnen zijn.

Bespreking van de bloedonderzoekuitslagen met de consulente/hormoontherapeute. Adviezen over voeding, levensstijl en mogelijke supplementen die kunnen bijdragen aan uw welzijn worden besproken.

U kunt 2 extra consulten boeken bij de hormoontherapeute om de voortgang te bespreken.
Advies over lifestyle en niet-medische vragen wordt gegeven tijdens deze consulten.

Voor mannen en vrouwen

HRT is het toedienen van hormonen, met name aan vrouwen tijdens en na de overgang. De eierstokken in de overgang produceren namelijk steeds minder vrouwelijke hormonen (oestradiol, een type oestrogeen, en progesteron), waardoor er allerlei veranderingen in het lichaam plaatsvinden die aanleiding geven tot klachten. 

Ook bij mannen kunnen de eerste tekenen van de penopauze zich al voordoen rond de 40 jaar. Het testosteron gehalte neemt geleidelijk af wat hoort bij het ouder worden, maar sommige mannen ondervinden hierdoor daadwerkelijk klachten. Door deze tekorten aan te vullen worden op deze manier de klachten verminderd waardoor de levenskwaliteit enorm toeneemt.