Hormonale klachten
Bij de menopauze ervaren vrouwen een scala aan klachten en problemen, terwijl mannen tijdens de andropauze soortgelijke uitdagingen kunnen tegenkomen. Van opvliegers en stemmingswisselingen tot verminderd libido en vermoeidheid. Deze hormonale veranderingen kunnen een grote impact hebben op het dagelijks leven.
De meeste klachten zijn goed te behandelen met behulp van hormonale substitutietherapie. Wij zijn van mening dat hormonale veranderingen weliswaar een natuurlijk proces zijn, maar dat het in het belang van de persoon kan zijn om hormonale ondersteuning te accepteren. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat hormonale substitutie niet alleen helpt bij het verminderen van klachten, maar ook nog een groot aantal andere voordelen biedt, zoals een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, osteoporose en geheugenproblemen.
Als je wilt weten hoe het met jouw hormonale balans gesteld is en de mogelijkheden van hormonale substitutietherapie wilt bespreken, ben je bij ons aan het goede adres.
De overgang bij de vrouw
De periode na de laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. In de periode voor de menopauze daalt de lichaamseigen productie van hormonen. Deze periode noemen we de overgang. Door de daling van -hoofdzakelijk- oestrogenen en progesteron en de disbalans van deze hormonen kan men een breed scala van klachten en symptomen ervaren. De overgang valt meestal tussen de 45 en 55 jaar.
De overgang bij de man
In tegenstelling tot de menopauze bij de vrouw is de andropauze bij de man een veel geleidelijker verlopend proces. Vanaf een jaar of dertig neemt het testosteron in het lichaam af. Tussen de 25 en 75 jaar daalt de vrije spiegel tussen de 50-60%. Het dalen van de testosteronspiegel tezamen met een mogelijk verhoogd oestradiol niveau kan lichamelijke en psychische veranderingen veroorzaken.